به گزارش سرويس دين و انديشه خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، در مورد استخاره روايات متعددي در کلام بزرگان دين وارد شده است از جمله در روايتي از امام صادق(ع)حکايت شده است که: " اگر کسي بدون استخاره وارد کاري شود و مورد ابتلاء و امتحان و در معرض مشکلات قرار بگيرد پاداش به او داده نميشود1". يا در روايت ديگري حکايت شده: «از شقاوت و بدبختي است که کسي عملي انجام دهد و استخاره از خدا نکند.»
همچنين از امام صادق(ع)حکايت شده: "اگر کسي از خدا طلب خير کند خداوند به او خير ميدهد، اگر چه در آن کار مشکلاتي براي او واقع شود و (به ظاهر) نامطلوب باشد ولي عاقبت کار را خدا خير قرار ميدهد3".
يکي از مسائل مهم در اين زمينه، روش و چگونگي استخاره و انجام آن و توسط چه کساني است، زيرا چيزي که امروزه انجام ميشود مثل استخاره با تسبيح و مانند آنها را بزرگان معتقدند: «نوع من القرعه» نوعي قرعهکشي است يعني اگر کسي بين دو کار، مشورت کرد و طلب خير نمود، ولي نتوانست تشخيص بدهد که کدام بهتر است و متحير ماند اينجا ميگويند استخاره کند که «نوعٌ من القرعه» نوعي قرعهکشي است، که اين راه را انتخاب بکنم يا آن راه را، و اين که «قرعه راهحل هر مشکلي است» در قواعد فقهي هم مطرح است.
بنابراين در رواياتي از امام صادق(ع)حکايت شده که" قبل از استخاره دو رکعت نماز بخوانيد بعد استخاره کنيد، طلب خير کنيد يا با دعا طلب خير بکنيد4".
و در روايت ديگري از آن حضرت آمده است که" اگر عبدي و بندهاي از خدا طلب خيري (استخاره) کند اگر چه يک مرتبه، خداوند به او الهام ميکند که چه کاري را انجام بدهد. و او را به طرف کار خير، و چيزي که خيرش در اوست راهنمائي ميکند5".
استخاره با قرآن
استخاره با قرآن اين است که اگر واقعاً انسان بر سر دو راه متحير ماند بعد از طلب خير از خدا و مشورت با اهلش و ... باز هم نتوانست راهي را انتخاب کند قرآن را باز کند راهش را خدا نشان ميدهد.
از امام صادق عليه السلام حکايت شده: " اگر نتوانستي کاري را تشخيص دهي قرآن را باز کن اولين چيزي که به چشمت آمد طبق آن عمل کن. مثلًا اگر آيه بهشت بود طبقش عمل کن، اگر آيه عذاب بود طبقش عمل نکن6".
دلايل جواز استخاره با قرآن
دربارهي استخاره با قرآن رواياتي از پيشوايان معصوم عليهم السلام نقل شده است که به برخي از آنها اشاره ميشود:
روايت شده است که: يسع بن عبدالله قمي به امام صادق(ع)عرض کرد: گاهي ميخواهم کاري انجام دهم ولي متحير هستم که آيا انجام دهم يا نه؟ امام صادق (ع)به او فرمود: "هنگام نماز که شيطان از هر وقت ديگر از انسان دورتر است قرآن را بگشا، اولين آيهاي که در آغاز صفحه دست راست ميبيني، عمل کن7".
همچنين از رسول خدا(ص)نقل شده است که فرمود: هنگام استخاره با قرآن، ابتدا سه بار سورهي توحيد را بخوان سپس سه بار صلوات بر محمد و آلش بفرست، سپس بگو: «اللهم تفألت بکتابک و توکلت عليک فأرني من کتابک ماهو مکتوم من سرک المکنون في غيبک». يعني: "خدايا به کتاب تو تفأل ميزنم، و بر تو توکل ميکنم و از کتابت آنچه را که در نهان غيب تو، پوشيده شده به من بنمايان.» پس از اين دعا، قرآن را بگشا و از سطر اول، صفحهي سمت راست، مقصود خود را به دست آور.8"
در جايي ديگر نقل شده که وقتي خبر تولد زيد را به پدر بزرگوارش امام سجاد(ع) دادند، امام به اصحاب خود رو کرد و فرمود: نام اين کودک را چه بگذارم؟ هر کس، نامي گفت، حضرت قرآن طلبيد قرآني را به آن حضرت دادند، به قران تفأل زد، اين آيه آمد: «وفضل الله المجاهدين علي القاعدين اجراً عظيماً».بار ديگر قرآن را گشود، اين بار در آغاز صفحهي اول قرآن، اين آيه آمد: «ان الله اشتري من المؤمنين انفسهم و اموالهم بان لهم الجنه يقاتلون في سبيل الله... وذلک هو الفوز العظيم». امام سجاد (ع)به اين دو آيه نظر انداخت و ديد هر دو در مورد جهاد در راه خدا است و از آنچه که رسول خدا (ص) در مورد «زيد» فرموده بودند که در صلب امام سجاد (ع)پديد ميآيد، دريافت که اين کودک همان زيد است، آنگاه مکرّر به حاضران فرمود: "سوگند به خدا اين همان «زيد» است9". و نام او را زيد گذاشت.
منابع:
1- بحارالانوار، ج 91، ص 222- 223
2- بحارالانوار، ج 91، ص 256
3- وسائل الشيعه، ج 5، ص 204
4- ميزان الحکمة، ج 3، ص 226
5- بحارالانوار، ج 91، ص 257
6- ميزان الحکمة، ج 3، ص 228 و وسائل الشيعه، ج 4، ص 875
7- مجلسي، محمد باقر، مفاتيح الغيب، ص 42 و 43.
8 مجلسي، محمد باقر، بحارالانوار، ج 91، ص 241.
9- ابوالفضل طريقهدار، استخاره و تفأل، ص 26 به نقل از عيون اخبار رضا، ج 1، ص 195.
انتهاي پيام